Chlorella je současným velmi lákavým prodejním artiklem. Je k nám dovážena z různých kontinentů. Přitom tu nejlepší máme za doslova za humny. Na těchto stránkách najdete vědecká fakta o superpotravině, která má výživné i očistné účinky.
Centrum Algatech v Třeboni, kde se Chlorella SP pěstuje |
Podívejte se, jak to v třeboňské pěstírně vypadá
Buňky Chlorelly SP jsou před sušením mechanicky dezintegrovány, aby byla zaručena stravitelnost. Biomasa také neobsahuje žádné škodlivé látky – těžké kovy (rtuť, kadmium nebo olovo), polychlorované bifenyly nebo polyaromatické uhlovodíky.
Dezintegrace je proces, jak maximálně využít potenciál této mikroskopické řasy. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít.
Asijský způsob pěstování v náhonech |
Třeboňská technologie se výrazně liší od pěstování v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích (Čína, Thajsko) či od heterotrofní fermentace (Japonsko), kde není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely.
Řízenou kultivací lze do jisté míry měnit chemické složení biomasy tak, že ji v pěstírně dokáží obohatit o chemické prvky, jež jsou často nedostatkové ve stravě člověka nebo zvířete. Takto biologicky vázané prvky, např. jód, selen, chrom, železo, jsou pak mnohem lépe využitelné než ty, které jsou organismu dodávány v obvyklé formě anorganických solí.